tisdag 20 augusti 2013

Per Waaler - "Kontrollbehovet är det mest destruktiva för en ryttare"

I somras så kom ett nummer av Hästfocus där det fanns en lång artikel om och med Per (& Helene) Waaler. Per är norrman som numera bor i Sverige och har utbildat hästar upp till Grand Prix dressyr. Han har tränat/haft som samarbetspartners bl.a Hilda Gurney, Mellen van Brugen och Paul Fielder.

Ovanstående artikel är det bästa jag läst på länge! Hoppas många ryttare tar till sig hans åsikter - då skulle nog hästarna i vårt land få en bättre vardag!

Här nedan följer några citat från artikeln:

"När vi använder fysisk kraft använder vi smältreflexer (min kommentar - ska kanske vara smärtreflexer, har i alla fall aldrig hört talas om smältreflexer), vilket alltid lämnar negativa spår. Man får kanske något, en reaktion eller ett resultat. Men ett resultat som tvingas fram, t.ex form eller hållning, innebär att det positiva samspelet hästen skadas. Man får ett resultat som ser fint ut men förlorar samtidigt något som är mer värdefullt - hästens tillit. Det är ingen god investering om man ser till det framtida samarbetet med hästen."

"Att rida på det sätt vi (Per & Helene) önskar är svårare än att rida med hårda händer och fysisk kraft. Det kräver att vi befriar oss från 'bilden' av hur perfekt ridning ska se ut."

"Ryttarens främsta uppgift är att få hästen att känna förtroende och tillit. Att inte vara rädd för betslet och tygelhanden."

"Många rider hästen som den var en fiende, och tvingar och pressar. Det är ungefär som att hålla kniven mot strupen för att få sin vilja igenom. Man använder hårda tag, olika bett, gramantyglar och inspänningar."

(Min kommentar - detta blogginlägg är ganska långt men det finns en video & länk till en tidningsartikel längst ner. Hoppas du vill klicka dig vidare :-) )



"Lyssnar du som ryttare på hästens signaler, förstår du att något är fel och kan då ta reda på vad det är och åtgärda det. Om du istället bestraffar hästen när den protesterar, då säger du 'håll tyst!' till hästen."

"En del ryttare inbillar sig att det är helt ok att tvinga hästen till olika saker, 'för att det är för hästens bästa att man gör si eller så'. T.ex det välkända 'hästen mår inte bra om den inte går på tygeln!' Men en sak är säker, en avslappnad häst som går i lång form mår mycket bättre än en häst som är tvingad och spänd och går 'på tygeln'!"

"De psykiska problem vi skapar hos hästen genom felaktig träning är värre än de fysiska, precis som hos oss. Tänk dig själv hur fysiska övergrepp känns efter ett tag. Den psykiska smärtan känns svår länge efter att de fysiska skadorna är läkta."

"Koppla av från prestationsbehovet - När spelar ingen roll. Vi måste lägga tiden åt sidan och agera som om vi hade all tid i världen. Då går det (nämligen) mycket bättre och fortare att nå resultat."

"Hästen skall mentalt känna att bettet och tygeln är flexibelt som en svängdörr!"

"Bjudning framåt är en tanke! Och bjudningen, tanken att vara beredd att gå framåt, är det viktigaste av allt."

"Om man släpper tygelkontrollen och bara har en mycket lätt tygelkontakt, lätt stöd på bettet, så måste hästen själv ta ansvar för att hålla balanser. Det är självbärighet, och en av de viktigaste principerna i träning. Halsen är en balansstång och hästen måste få utveckla och hitta balansen genom att vara fri att använda sin hals."

"Beröm är det viktigaste hjälpmedlet du har i träning."

"Får man lov att göra det smärtsamt för hästen för att få den att göra det man vill? Det är en fråga om etik, och på ett visst plan inser de flesta ryttare att det inte ger något att få något på grund av hot eller obehag."

"När hästen klarar av att bära upp sig och balansera sig mer på bakdelen kommer automatiskt rätt form och hållning - rätt 'bild' framtill."

"Hästen lär sig inte genom att göra. Den gör genom att tänka. Tar jag bort orsaken till att hästen inte tänker rätt så tar jag bort det mentala hindret och öppnar möjligheten för hästen att göra rätt."

"Ryttare och häst skall vara samspelta som ett skickligt professionellt danspar. En leder och en följer men de dansar för att bägge vill och ingen tvingar den andra eller släpar runt den andre, båda har ansvar för sin balans. Och man kommunicerar främst med hjärnan, tankens kraft!"

Har du möjlighet så läs hela artikeln! Kan verkligen rekommenderas...

Klicka här så kommer du till en artikel om Per i Strömstads tidning.

Här nedan kan du se en video där Per är den första ryttaren (två ryttare visas i olika bedömningsgrupper på tävling med domarpoängen för de två ryttarna mellan de olika ridinslagen).

Titta och gör din egen bedömning...

 

5 kommentarer:

  1. Den första hästen dansar ju fram, känns friare:)

    SvaraRadera
  2. Den första ritten ser mycket mer avspänd och harmonisk ut. Begriper mig inte på domarnas bedömning. :(

    SvaraRadera
  3. Hej "Anonyma" :-)
    Det vore kul om ni skrev under eget namn :-) men roligt att ni ändå kommenterat!

    Ja, det är just det som är grejen - de flesta som jag vet sett videon tycker precis som ni - dvs att den första hästen ser bättre ut. Jag förstår inte heller hur domarna har gjort bedömningen!?

    Frånsett att den ser mera spänd o hopdragen gör ryttare/häst nr 2 ett antal tekniska missar (t.ex icke rena byten, galoppanslag i någon ökning osv), den går i princip aldrig rakt, den spårar inte i volter o hörnpasseringar osv. Missar som ryttare nr 1 INTE gör... TROTS detta får ryttare nr 2 högre poäng??

    Är medveten om att dressyr är en bedömningssport och väldigt svårt att vara domare men tyvärr tror jag att ovanstående är väldigt vanligt... Dvs att en mera "flashig" häst får högre poäng - det verkar inte så mkt vara ridningen som bedöms utan istället hästens ev sprättiga gång.... Min personliga uppfattning är att ridsporten tyvärr misslyckats med att förvalta det arv vi hade från tidigare. Spektakulära, spända rörelser har blivit normen - ser man något annat så känner man inte igen kvalité.

    Skulle behövas en total omvärdering av vad som är kvalité i ridning (hos de som bestämmer - domare, tränare mfl :-). Men att det skall hända har väl ungefär lika stor chans som en "snöboll i h-vetet"...

    Det ALLA ryttare däremot kan göra är att själv sträva efter att rida & hantera häst i harmoni med sin häst, att söka sig till tränare som fokuserar på KOMMUNIKATION mellan häst o ryttare. Att med andra ord TÄNKA SJÄLV, välja bort hjälptyglar/hårda hjälper/skarpa bett osv och inte falla för det som somliga "topp" tränare/ryttare anser är god ridning....

    SvaraRadera
  4. Intressant film! Håller med om att det första ekipaget ser mer harmoniskt ut. Jag tycker också att det är synd att "flashighet" och inte ridbarhet och harmoni är det som premieras. Dessutom spekulerar jag i om ryttare nr 2 får s.k. "kändispoäng"? Fast då är jag kanske väl konspiratorisk...

    SvaraRadera
  5. Då är nog även jag väl konspiratorisk... :-) Som en lärare inom ridningen en gång sa till mig "dressyr vinner man inte på dagens prestation utan på tidigare dagars". Kändispoäng är nog inte alls otänkbart - medvetet eller omedvetet från domarnas sida kan man bara spekulera kring...

    SvaraRadera