torsdag 27 december 2012

LUGN...

Det finns en klassisk ramsa inom ridningen -
lugn, rak och framåt...

Ordningen är viktig eftersom LUGN hos hästen är en absolut förutsättning för att någon inlärning ska ske. En häst som är upphetsad, upprörd eller rädd kan visserligen ibland genomföra en del saker men om en verklig inlärning sker är däremot ytterst tveksamt, speciellt om hästen är rädd eftersom rädsla blockerar inlärning. Något som för övrigt inte bara gäller hästen utan även oss människor. Dessutom skapar upphetsning, upprördhet och rädsla fysisk spänning som ofta är kontraproduktivt ur inlärningshänseende.

Inom hästvärlden är det vanligt att man som ryttare eller handhavare försöker lära hästen saker utan att lägga tillräcklig vikt vid om hästen är lugn eller ej. Ofta kanske man istället ökar hästens stressnivå genom att driva för hårt o okänsligt (dålig timing) eller man inte låter hästen "vara i fred" så den hinner "tänka själv".

Ett klassiskt exempel är t.ex vid löshoppning där det är rätt vanligt att se dåligt timad drivning, kanske till och med onödig drivning, "jagande" av hästen vilket skapar en stressad, svettig häst där risken för problem i hoppningen är överhängande! Även vid löshoppning vill man ha en lugn häst som upplever hoppningen rolig. DEN hästen LÄR sig något av träningen - avståndsbedömning, timing, balans, självförtroende och inte minst att TÄNKA i hoppningen!

Detsamma gäller naturligtvis ridning och all annan hästhantering - LUGN hos hästen är ett måste för att få en effektiv inlärning. Att jobba med fokus på lugnet ställer dessutom krav på mig som hästtränare att själv vara lugn - något som inte minst jag själv fått lära mig den hårda vägen! Jag hade tidigare stora problem med att vara lugn själv, jag blev ofta irriterad (läs förbannad :-) vilket stressade mina hästar och gjorde att jag fick ännu mera problem. När jag under senare år insett vikten av lugn (hos såväl hästen som mig själv) har det underlättat hästträningen drastiskt. Den insikten har även i grunden förändrat min syn på vad som är kvalite i hästträning.

Ovanstående har också fått mig att inse skillnaden mellan "quick-fix-träning/tränare" och det som verkligen SKOLAR (utbildar) hästen... "Quick-fix" varianten är VÄLDIGT vanlig inom hästvärlden (skulle nog vilja påstå att den är den mest allmänt förekommande). Med de metoderna kan man ofta få hästen att göra det man vill men genom att "baxa" och tvinga (såväl genom de vanliga hjälperna som via diverse 'stjälptyglar'). De metoderna "fungerar" men enligt min uppfattning inte optimalt och förutsätter dessutom att man fortsätter med dessa metoder för att åstadkomma samma effekt/resultat. Detta eftersom hästen inte i egentlig mening är skolad och FÖRSTÅR vad som förväntas av den...

 
Ett exempel från vår kurs i "Säker hästhantering", november 2012.
På bilden Ida, Phoebe och kursledaren Ulla-Carin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar