Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

tisdag 27 december 2011

Kepan & Irene på Norrbottensbesök

Preliminärt så kommer Equiterapeut Karin ”Kepan” Johansson och Leg vet Irene Österberg till Norrbotten vecka 9, 2012.

Fungerar inte din häst optimalt i ridning/körning? Eller vill du bara gå igenom hästen i förebyggande hänseende? Kepan & Irene går igenom din häst rörelsemekaniskt/veterinärt och får sedan en behandling med övningstips till dig att jobba vidare med hemma.
Vill du att din häst skall få en genomgång/behandling?

För prisinfo/intresseanmälan (obs. ej bindande) - Tag kontakt med Carina cas.birca@telia.com
 

Ridledare i Norr: Står ditt träningssystem "pall" för vetenskapens t...

Läs om de 8 träningsprinciperna för optimal inlärning....

Ridledare i Norr: Står ditt träningssystem "pall" för vetenskapens t...: Forskaren Andrew McLean, som själv ridit o tränat hästar upp till Grand Prix nivå och dessutom ridit fälttävlan och hoppning på hög nivå, ha...

fredag 23 december 2011

Aktuellt ämne - kolik

I veckan så har Maria Bucht i hennes o Lenas blogg "På spaning..." skrivit inlägg nummer två i ämnet kolik - denna gång handlar det om fodrets betydelse. Mkt intressant läsning och jag tänkte här ge mina kommentarer i frågan :-) Du kan gå till Marias/Lenas blogg http://klassiskridning.blogspot.com om du vill läsa hennes inlägg i sin helhet.

Jag har under mina snart 40 år som hästägare tappat två hästar i tarmvred - inget trevligt alls och något jag inte vill uppleva igen! Den första var Arrac (min gentleman) som var en "maghäst" i hela sitt liv (kanske pga blodmaskproblem i tidig ålder? - kan ge permanenta tarmskador) Han hade kolik lite nu och då under hela sitt liv och 16 år gammal fick han så ett anfall som övergick i tarmvred och hans liv gick inte att rädda. Den andra hästen var Vienna som på sensommaren drabbades av kolik i hagen (mkt ovanligt och veterinären misstänkte förgiftning av något i hagen - kanske mögel/svampsporer på gräset - hade regnat mkt). Även detta blev tarmvred som hon inte överlevde.

I höst har ju ovanligt många hästar avlidit/avlivats pga kolik och något som jag ALDRIG skulle göra (och som är rätt vanligt) är att bara skära toppen av rundbalen och sen ställa in den i hagen! Dels för nätet runt balen om det fastnar mellan tänderna på hästen kan orsaka allvarliga skärskador, dels för att man då inte har NÅGON som helst aning om balen är möglig eller ej! Det har hänt att vi ställt in hela balar i hagen men då öppnar vi dem alltid och lindar upp yttervarven för att undersöka kvalitén på balen. Det är dock inte alltid möglet är endast utvändig utan det KAN oxå finnas längre in i balen om balen inte varit tillräckligt hårt rullad. Balar som förvarats liggande eller har något lite hål i plasten får man vara extra uppmärksam på.

Oftast så väljer vi dock att ställa balen utanför hagen och portionerar ut fodret - dels för att minska svinnet/"nedtrampet" men framför allt för att kunna kolla vilken kvalité fodret har fortlöpande medan vi fodrar. Allt ev mögel kanske man inte upptäcker men det är i alla fall betydligt större chans att hästen inte får i sig något dåligt foder!

Feljäsning i rundbalar är inte helt ovanligt (en av dessa är när det bildas smörsyra - som Maria nämner). Luktar INTE gott - har man känt det en gång kan man inte missa det! Ensilage/hösilage skall ha en syrlig "fräsch" doft... Mögel kan, precis som Maria skriver om, se ut på lite olika sätt. En del säger att "är det vitt mögel kan man ge det för då är det jästsvamp, vilket inte är farligt". Det kan nog kanske stämma men jag fördrar att kassera allt som inte verkar helt ok!

En annan sak som är OERHÖRT viktigt för att minimera risken för kolik är tillgången till vatten - även vintertid, utomhus. Detta eftersom en vanligt kolik är grovtarmsförstoppning. Blir det dessutom både feljäsning i tarmen plus förstoppning så är oddsen ännu sämre... Och inte bara TILLGÅNG till vatten är viktigt utan även uppmärksamhet på OM hästen dricker. Själv har jag upptäckt att hästarna ofta dricker bäst om man vattnar ca 1 timme efter att de fått morgongivan av grovfoder. Därefter får de vatten kontinuerligt under dagen/natten. Har man inte möjlighet att som jag "passa" hästarnas vattenbehov/tillgång så är ett uppvärmt vattenkar en mycket billig investering. En sådan kostar ungefär motsvarande vad veterinären kostat när de klivit strax innanför stalldörren om du måste ringa honom/henne vid ett kolikanfall! Är det jourtid (vilket det ju i 99 av 100 fall är) hinner de inte ens in genom dörren... Dessutom är det ju inte alla gånger säkert att det går att få tag i en veterinär akut!

Har man en häst som dricker dåligt vintertid (vilket inte är helt ovanligt) kan en ökad saltgiva, vattning med hink (vilket förövrigt alltid är bra för då VET man om och hur mkt hästen druckit) och/eller tempererat vatten bra idéer.

Till sist - hur och vad man fodrar är viktigt för hästens bästa! :-)

söndag 18 december 2011

Terminsslut!

Nu är snart höstterminens ordinarie ridning slut! Du ridelev - du har väl kommit ihåg att meddela om du vill fortsätta rida vårterminen?!

Eventuella återridningsdatum enl ök mellan gruppen och Carina.

Nu gör Birca det sedvanliga vinteruppehållet fram till vecka 5 (30 januari) då vårterminens ridning startar. Som vanligt skickas ingen påminnelse om lektionsstarten annat än om din ridtid/dag ändrats! Så sätt en påminnelse i mobilen eller på kylskåpet (eller liknande)

Så nu önskar Birca (Carina, hästarna o övriga :-) alla en

God Jul & Gott Nytt År

fredag 16 december 2011

A2 virus konstaterat i Piteå!

Nu har "årets gissel" kommit till Piteå igen. Det är ett stall i Hortlax som har hästar konstaterat sjuka i A2 influensa.

Så ni som är i olika stallar - tänk på att byta kläder, tvätta er och helst även era skor innan ni går i nästa stall. Använd gärna handsprit. Ha inte heller samma ryktsaker i olika stallar för det är inte bara A2 virus som brukar florera vintertid utan även t.ex ringorm och kvarka!

Så - för hästarnas skull - var försiktiga när ni rör er i olika stall.

Tack på förhand från Birca Hästgård och dess hästar!  

måndag 5 december 2011

Intressant artikel...

Har lite tidigare skrivit om bl.a en artikel om Epona TVs videos samt frågan om etik och moral inom hästsporten... Hittade nyss en intressant artikel på http://www.hippson.se/ (som förövrigt är en av de bästa hästsajterna enligt min uppfattning :-) som berör samma ämne. Det är djuretikern Petra Andersson som filosoferar kring Epona TV. Bl.a så skriver hon nedanstående

"Att gå mot strömmen
Det är ofta svårt att gå emot sina egna vanor och det man har fått lära sig. Epona-journalisterna säger också att det är obehagligt och pinsamt för dem att peka ut den ridning som de, efter att ha läst på vad den forskning som finns säger, numera är övertygade om är skadlig för hästen - både fysiologiskt och mentalt. De är ju själva skolade i den ridstil de numera kritiserar och de säger att de, precis som andra ryttare, är skolade att försvara sporten och att inte ifrågasätta hur hästarna mår.
Det är ett intressant och obehagligt påstående! Är det verkligen så att vi som rider skolas in i att hålla tyst om hur hästarna mår av den träning vi ger dem? Eller att vi skolas in i att den träning vi ger dem är bra för dem, utan djupare reflektioner? Tänk om det är så att de gånger vi säger att hästen är lat eller istadig, så protesterar den i själva verket mot en orättfärdig behandling?"


Hon skriver oxå:
"Om det verkligen kan visas vetenskapligt att dagens träning och tävling inte är förenlig med ett gott djurskydd, är alla vi redo att protestera mot den ridningen då? Är alla vi redo att lära oss andra sätt att rida, att kanske acceptera delvis andra bedömningsgrunder i tävlingsreglementena?
Eller är vi så säkra på att det vi har fått lära oss och vant oss vid att se och uppskatta som god ridning också är god ridning, så att vi utan att oroa oss för hästvälfärden kan fortsätta som förut?"


Ovanstående tycker åtminstone jag är oerhört intressant och tänkvärt - för hur säkra kan vi egentligen vara på att de sätt vi rider våra hästar är vettigt ur inlärningssynpunkt och hästhälsa? Speciellt när ibland nya vetenskapliga rön tyder på motsatsen. Är vi villiga att omvärdera vår syn på ridningen och hästhanteringen eller vill vi till vilket pris som helst försvara det vi en gång lärt oss?? Speciellt om det är hästarna som får betala priset....

Här nedan finner du länk till artikeln i sin helhet:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/djuretikern-filosoferar-kring-epona-tv.htm