Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

onsdag 25 oktober 2017

Clinic med Scott Brash


Var för några veckor sedan på kurs på Strömsholm (ej ridrelaterad). Av en händelse så råkade det vara hoppclinic i ett av ridhusen en av kvällarna. Jag som inte direkt är hoppintresserad visste inte ens vem denna Scott var - trots att han är femma i världen :-) Men tänkte att "alltid kan man lära sig något" så följde med mina kurskamrater på clinicen och det ångrar jag inte.

Sammanfattningsvis var det fokus på grunder, grunder och åter grunder vilket är jätteviktigt och oftast det som brister i många träningar. Dessutom pratade han upprepade gånger om hur viktigt det är att hästen trivs med sitt liv och att den måste få vara häst med allt vad det innebär. Han poängterade också hur viktigt det är att berömma hästen. Hans ridning var också klassisk med fokus på handen - han pratade om direkt o indirekt tygel och hur viktigt det är att handen inte går bakåt.

Nedanstående är rakt av de anteckningar jag gjorde under kvällen (därför kan de nog ibland te sig som lite lösryckta meningar men jag antecknade dem i den följd som de sas):


Första passet - tre hästar, framridning. Började i trav med volter och cavaletti. Sedan galopp rakt ut o i volter. Hopp med tre hinder på långsidan (4 glpsprång mellan varje) sedan trav med omvänd öppna på långsidan plus en volt.

Viktigt att lära känna hästen och förstå dem. Varje häst är unik.

Pratar om hur hans hästar är helt olika. Han rider de två hästarna på helt olika sätt. Vår uppgift är att göra hästen liv så enkelt som möjligt.

Det vanligaste felet ryttare gör är att de inte lägger hästen i rätt rytm. Rid framåt.

Jens Fredricsons uppgift är att kvalitetssäkra verksamheten på Strömsholm, clinicen är en del i detta.

Presentation av hästarna. Frågar vad ryttarna har för mål och problem de jobbar med.

Vanligt är att man hemma rider i alldeles för lågt tempo så när man kommer på tävling är tempot främmande. Träna tävlingstempot hemma.

Ett annat problem är att hästen inte är lätt för hjälperna. Att man "tjatar" med hjälperna... "two sharp kicks, then you live your horse alone " (en ryttare har "skänkelskydd")

Stå i lätt sits över cavaletti.

"You don't use spurs, that shows how sensitive she is, I suppose"

Pratar om vikten av såväl uppvärmning som nedtrappning för att stärka och förlänga hästens liv.

Använd mer skänkel vid samling av galoppen än vid längning.
Hästen måste vänja sig vid att man lägger på skänkeln utan att spänna sig.

"Se till att belöna hästen när den gör rätt. Det är enda sättet att utveckla hästen."

****
Scott rider en 7-åring. (Daniels häst) Första gången han sitter på den. Travar först bara framåt utan att bry sig om hästen sätter "nosen i vädret". "Rome was'nt built on a Day". Hästen skall ta ansvar för att hålla gångarten och tempot tills man ber dem att göra något annat.

Står i lätt sits i början av galoppjobbet. Hästen måste kunna jobba i galoppen utan att ryttaren hela tiden jobbar. Pratar hela tiden om betydelsen av att berömma hästen och hur viktigt markarbetet är. 

Kommenterar att hästen är framtung.
"Jag har inget emot att hästen har svagheter, det viktigaste är att hästen har ett bra huvud för då kan man lära den saker!"

"Markarbetet talar om för mig hur hästen hoppar och jag vill helst ha åtgärdat problem innan hoppningen. Kan använda flera veckor åt att åtgärda problemen i markarbetet."

"Always be your worst critic. This was rubbish."

Red en bana. Hästen måste kunna balansera upp sig bättre. "He's a big weak horse with a good brain."

"The horse must enjoy and be happy in his life" angående att låta hästen vara häst - gå i hagen, ridas ut osv.

Poängterar hur viktigt det är att vara sin egen värsta kritiker, att hela tiden korrigera sig själv och slipa på detaljer.

Även hur viktigt det är att trappa ner och värma ur hästen för att undvika skador.

****
Avslutande grupp med tre hästar. Börjar med cavaletti på serpentiner.

Scott anser att avspänning är bland det svåraste. Man måste ge det tid och inte tappa tålamodet. 

Viktigt att ha en plan för uppvärmningen/framridningen. När det är 8 ryttare före börjar han hoppa. Hoppar oftast ca 5 ggr på ett rättuppstående och ett antal gånger på oxer - totalt max 10-12 språng. Hoppa inte "max", spara de sprången till tävlingsrundan.

"The horse is not stupid, he knows what your doing."

Pratar om direkt och indirekt tygel och "open rein" (ledande)! :-) och även om att händerna skall vara med "höftbredds" mellanrum.

Hoppar sedan 3 hinder på långsidan (samma som grp 1).

Poängterar igen hur viktigt det är att rida framåt i tävlingstempot även vid träningen.

Hoppar bana, ett par olika versioner. Bl.a en lång bana med många språng (23 språng). Ber ryttarna reflektera över ritten.

"Leg to the hand, body tall" är en vanligt kommentar.

Viktigt att inte komplicera saker - hästen förstår tryck och eftergift. "Be softer in your hands."

Det är inte nödvändigt att hästen blir svettig. Boxen är värsta stället för hästen.  Trettio minuters jobb räcker. Scotts hästar jobbar på något sätt två ggr per dag. Den kan inte heller vara i toppkondition hela året, den måste få lugnare perioder.

1 kommentar:

  1. Framtung and weak horse... Det är vad svenska hovslagare gör med våra talangfulla hästar, Vad ska vi göra åt det och när???

    SvaraRadera