Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

onsdag 13 januari 2016

Tittat på kurs



Var för en tid sedan och tittade på en dressyrkurs där jag såg ca 5-6 ryttare rida fina hästar av olika ålder och kunskapsnivå vilket gjorde att jag reflekterat över detta med träning och tränare.

Det är alltid intressant och titta när olika ridlärare/tränare har kurs. Inte minst ur mitt "ridlärarperspektiv". Har tränaren något tydligt system? Vad lägger hen fokus på? Hur löser hen olika problem och så vidare? Alla tränare/instruktörer har sina fokusområden som man lägger mest vikt vid - har inget att göra med rätt eller fel utan mer vad man väljer att fokusera på och vad man tycker är viktigast.

De flesta tränare jobbar på relativt likartat sätt - man kan säga att det finns en "inofficiell" standard inom hästsporten i Sverige (som antagligen är liknande i andra länder). Det behöver dock inte med nödvändighet innebära att det alla gånger finns något tydligt system.

Personligen gillar jag tränare som lägger mkt tid på grunderna. Hur ryttare klarar av att göra de "enklaste" sakerna som övergångar, halter, ryggning m m tycker jag säger mycket mer än alla "krumelurer" i världen. Tränare som lägger tid på dessa grunder imponerar därför på mig. En av de häftigaste saker jag sett ridas är därför en ryttare som gjorde närmast perfekta övergångar mellan arbets-, ökad, samlad, skol- och spansk skritt. Inte många ryttare jag vet skulle kunna göra om det! :-) DÅ sitter grunderna!

Tyvärr är det istället ofta fokusering på "kilometerträning", mest i trav och galopp. Övergångar (mellan gångarter och mellan/i rörelser) lyser ofta med sin frånvaro - de som verkligen talar om vilken kvalité det är. På sådana träningar skulle man helst vilja ha en "snabbspolningsknapp" som åskådare för (åtminstone enlig mig :-) ) är detta rätt ointressant att titta på... En oerhörd fokusering på "krök på nacken" till varje pris är också vanligt, inte helt ovanligt med olika "själptyglar" som "hjälp"...

Vilken tränare man väljer som ryttare tror jag ofta handlar om tillfälligheter - vem man blir rekommenderad, vem som är på "modet" just för närvarande, vem som instruerar på ett sätt som man känner igen sig i, att man gillar hen personligen, att vederbörande finns tillgänglig (dvs kurserna är i ens närområde) osv - det vill säga ryttarens val är en mix av personliga preferenser och tillgänglighet. Att tränaren jobbar inom den referensram man har är nog oxå viktigt för många - det är jobbigt om man måste ta till sig (för en) nya koncept och tankemodeller... :-)

För mig personligen så handlar mitt val om att jag vill rida för någon som har respekt och känsla för HÄSTEN samt har principer, system och ridfilosofi som går i linje med det som jag själv kommit fram till under alla år som jag ridit/instruerat. Därmed inte sagt att de nödvändigtvis måste vara en tränare inom fransk klassisk ridning. Det finns många som kanske säger sig syssla med någon annan ridfilosofi (eller inte egentligen har någon uttalad) men som i praktiken följer de principer o tankesätt som jag själv är inne på... 

Träningen måste vara hästvänlig/logisk och ha en röd tråd. Ny input och övningar/tillvägagångssätt är superbra så länge de är ovanstående.

Ps. "Känd från TV" eller tävlingsmeriter är för min del i sig inget nödvändigtvis meriterande för en tränare... Jag har under mina år inom ridsporten ridit för alla tänkbara tränare på alla möjliga nivåer. Bland de absolut sämsta (pedagogiskt) tränare jag ridit för finns både OS-ryttare och fantastiska ryttare (men utan förmåga att förmedla sitt kunnande)... OS-ryttare och fantastisk ryttare behöver dessutom INTE vara detsamma, därför har jag skrivit "och" ovan. De tränare jag närmast tänkte på var inte både och... :-)

tisdag 5 januari 2016

Hästen VET...


Du kan aldrig lura en häst! Hästar läser oss människor - är du rädd, osäker, arg, ledsen, upprörd - ja, vilken känsla du än har för ögonblicket - hästen VET hur du känner dig inombords...

Du kanske kan dupera andra människor men aldrig en häst...