Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

onsdag 25 oktober 2017

Förvaltar eller förbrukar du dina hästar?


Ibland borde man nog fundera på ovanstående fras - i den ligger såväl grundinställningen till hästen men också inställningen till varför man har häst. Hur ser man på sin häst? Är den uteslutande ett redskap för ens (tävlings)ambitioner eller är den något mer?

Fram till 1968 fanns de flesta hästar i Sverige antingen inom jordbruket eller inom militären. Militären avhästades 1968. Innan dess fanns väldigt få "civila" nöjes-/hobbyhästar utan de flesta hästar var arbetande - antingen i jordbruket eller inom militären.

Verkligt arbetande hästar (oavsett om det var i jordbruket eller inom militären) ställde speciella krav på hästhållningen. Hästar var en långsiktig investering - det var dåliga affärer att "förbruka" hästar.
Av den anledningen hade man vissa rutiner inom militären (som jag skall skriva om nedan) för att försäkra sig om så lång tjänstgöringstid som möjligt på hästarna. Det var viktigt att långsamt bygga upp hästarna för att de skulle (om möjligt) vara i tjänst till långt över 20 års ålder.

Clinic med Scott Brash


Var för några veckor sedan på kurs på Strömsholm (ej ridrelaterad). Av en händelse så råkade det vara hoppclinic i ett av ridhusen en av kvällarna. Jag som inte direkt är hoppintresserad visste inte ens vem denna Scott var - trots att han är femma i världen :-) Men tänkte att "alltid kan man lära sig något" så följde med mina kurskamrater på clinicen och det ångrar jag inte.

Sammanfattningsvis var det fokus på grunder, grunder och åter grunder vilket är jätteviktigt och oftast det som brister i många träningar. Dessutom pratade han upprepade gånger om hur viktigt det är att hästen trivs med sitt liv och att den måste få vara häst med allt vad det innebär. Han poängterade också hur viktigt det är att berömma hästen. Hans ridning var också klassisk med fokus på handen - han pratade om direkt o indirekt tygel och hur viktigt det är att handen inte går bakåt.

Nedanstående är rakt av de anteckningar jag gjorde under kvällen (därför kan de nog ibland te sig som lite lösryckta meningar men jag antecknade dem i den följd som de sas):