Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

fredag 23 december 2011

Aktuellt ämne - kolik

I veckan så har Maria Bucht i hennes o Lenas blogg "På spaning..." skrivit inlägg nummer två i ämnet kolik - denna gång handlar det om fodrets betydelse. Mkt intressant läsning och jag tänkte här ge mina kommentarer i frågan :-) Du kan gå till Marias/Lenas blogg http://klassiskridning.blogspot.com om du vill läsa hennes inlägg i sin helhet.

Jag har under mina snart 40 år som hästägare tappat två hästar i tarmvred - inget trevligt alls och något jag inte vill uppleva igen! Den första var Arrac (min gentleman) som var en "maghäst" i hela sitt liv (kanske pga blodmaskproblem i tidig ålder? - kan ge permanenta tarmskador) Han hade kolik lite nu och då under hela sitt liv och 16 år gammal fick han så ett anfall som övergick i tarmvred och hans liv gick inte att rädda. Den andra hästen var Vienna som på sensommaren drabbades av kolik i hagen (mkt ovanligt och veterinären misstänkte förgiftning av något i hagen - kanske mögel/svampsporer på gräset - hade regnat mkt). Även detta blev tarmvred som hon inte överlevde.

I höst har ju ovanligt många hästar avlidit/avlivats pga kolik och något som jag ALDRIG skulle göra (och som är rätt vanligt) är att bara skära toppen av rundbalen och sen ställa in den i hagen! Dels för nätet runt balen om det fastnar mellan tänderna på hästen kan orsaka allvarliga skärskador, dels för att man då inte har NÅGON som helst aning om balen är möglig eller ej! Det har hänt att vi ställt in hela balar i hagen men då öppnar vi dem alltid och lindar upp yttervarven för att undersöka kvalitén på balen. Det är dock inte alltid möglet är endast utvändig utan det KAN oxå finnas längre in i balen om balen inte varit tillräckligt hårt rullad. Balar som förvarats liggande eller har något lite hål i plasten får man vara extra uppmärksam på.

Oftast så väljer vi dock att ställa balen utanför hagen och portionerar ut fodret - dels för att minska svinnet/"nedtrampet" men framför allt för att kunna kolla vilken kvalité fodret har fortlöpande medan vi fodrar. Allt ev mögel kanske man inte upptäcker men det är i alla fall betydligt större chans att hästen inte får i sig något dåligt foder!

Feljäsning i rundbalar är inte helt ovanligt (en av dessa är när det bildas smörsyra - som Maria nämner). Luktar INTE gott - har man känt det en gång kan man inte missa det! Ensilage/hösilage skall ha en syrlig "fräsch" doft... Mögel kan, precis som Maria skriver om, se ut på lite olika sätt. En del säger att "är det vitt mögel kan man ge det för då är det jästsvamp, vilket inte är farligt". Det kan nog kanske stämma men jag fördrar att kassera allt som inte verkar helt ok!

En annan sak som är OERHÖRT viktigt för att minimera risken för kolik är tillgången till vatten - även vintertid, utomhus. Detta eftersom en vanligt kolik är grovtarmsförstoppning. Blir det dessutom både feljäsning i tarmen plus förstoppning så är oddsen ännu sämre... Och inte bara TILLGÅNG till vatten är viktigt utan även uppmärksamhet på OM hästen dricker. Själv har jag upptäckt att hästarna ofta dricker bäst om man vattnar ca 1 timme efter att de fått morgongivan av grovfoder. Därefter får de vatten kontinuerligt under dagen/natten. Har man inte möjlighet att som jag "passa" hästarnas vattenbehov/tillgång så är ett uppvärmt vattenkar en mycket billig investering. En sådan kostar ungefär motsvarande vad veterinären kostat när de klivit strax innanför stalldörren om du måste ringa honom/henne vid ett kolikanfall! Är det jourtid (vilket det ju i 99 av 100 fall är) hinner de inte ens in genom dörren... Dessutom är det ju inte alla gånger säkert att det går att få tag i en veterinär akut!

Har man en häst som dricker dåligt vintertid (vilket inte är helt ovanligt) kan en ökad saltgiva, vattning med hink (vilket förövrigt alltid är bra för då VET man om och hur mkt hästen druckit) och/eller tempererat vatten bra idéer.

Till sist - hur och vad man fodrar är viktigt för hästens bästa! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar