Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

måndag 30 september 2013

Vem (& vad) är framtiden för horsemanship i Sverige???

Längre ner i denna artikel har jag länkat till en artikel på en amerikansk sida för instruktörer, ryttare m fl. Artikeln handlar om jakten på.... Ja, vadå? Rubriken är "Vem är framtiden för horsemanship i Amerika?" Den handlar om dagens konsumtionssamhälle och hur det påverkar hästsporten. Att allt är "högteknologiskt och snabbt". Slit och släng kan man också sammanfatta det som - inte bara varor utan även upplevelser och sociala kontakter....

Författaren tar som exempel på ovanstående en ung flicka som rider sin ponny med diverse skarpa bett och vid frågan på varför hon använder dessa svarar:
  1. Jag behöver detta för att få hästen under kontroll (och jag bytte till nytt bett för att det var coolt)
  2. Vi behövde en "snabb fix"
  3. Vi hade inte tid
  4. Han (hästen) var tjurig
  5. Han är för stor
  6. (och författarens favoritsvar) Min tränare sa att jag skulle rida med detta
Författaren önskar att ovanstående exempel var en isolerad företeelse men hon träffar på allt fler unga

torsdag 26 september 2013

Ny video med Philippe Karl!

Nu har det kommit en ny video med Philippe Karl och hästen High Noon. Har tidigare visat något lite videoklipp med denna häst...

Man får i filmen följa Philippes arbete med hästen under 20 månader.

I klippet nedan pratas tyska men dessa filmer brukar även ha engelskt tal :-)



Den här skall jag skaffa mig vid tillfälle! :-)

Ps. nu har jag hunnit se delar av videon (Tack vare Lena Danius i samband med vår kursteori förra helgen). Som väntat var den jättebra! Philippe visar verkligen steg för steg arbetet med att omskola en häst - från markarbete/longering till start på bl.a piaffträning. Skall DEFINITIVT skaffa mig denna video!

tisdag 17 september 2013

Fantastisk ridning

Avspänd häst med härlig aktivitet & i "uppförsbacke"

Ni som läser min blogg vet att jag ofta är rätt kritisk till olika företeelser inom hästsporten :-)

I detta inlägg tänker jag istället vara väldigt positiv som omväxling! :-)

Det är nämligen så otroligt kul och inspirerande att se ryttare och hästar träna när det är verklig kvalité på ridningen! Och då spelar det ingen roll vilken nivå det handlar om. Det kan vara lika inspirerande att se en ryttare rida verkliga grunder bra som en ryttare som rider Grand Prix rörelser eller däröver. Det är i alla fall min uppfattning :-)

I somras hade jag möjligheten att se just ovanstående. Eftersom jag inte vet om vederbörande vill att jag skall nämna dem vid namn så väljer jag att inte göra det (de är nämligen inga kända tävlingsryttare - sådana tycker jag i och med sitt val av offentlighet får stå ut med både ros och ris!) :-)

Att t.ex få se ryttare som kan göra närmast perfekta övergångar mellan arbetsskritt, samlad skritt, ökad skritt, skolskritt och spansk skritt - är häftigt (OM man inser HUR svårt detta är)! Att få se ekipage träna på galoppombyten, piruetter, piaff m m där kvalitén genomgående är hög - oavsett om det är i den inledande träningen av detta eller med hästar/ryttare som kommit längre. Se ryttare där man ofta sitter och funderar på - VAD gjorde hon/han för hjälp? Så osynliga är de... Eller att se ryttare som rider en ung eller orutinerad häst med lätta hjälper, hela tiden i god form, lösgjort och framåt. DET är kvalité - och hamnar man på rätt kurs med duktiga tränare och dedikerade ryttare kan man få se just det!
Häst i riktig "neckextension" - här är det ingen nos bakom lod & i LDR!

ps. för er som känner ekipagen på bilderna är det lätt att se vilka det är... :-)

lördag 14 september 2013

Hästig vetenskap...

Jag har i tidigare inlägg nämnt det faktum att det numera kommer allt mer vetenskaplig forskning, utrustningsdetaljer m m för att "mäta" kvalitén på ridningen. Tryckmätningsvojlockar, olika typer av tygeltrycksmätare osv.

Frågan man då kan ställa sig - är dessa saker bra, eller? Och vilka är i så fall bra och varför? Vilken praktisk nytta kan jag verkligen ha som ryttare av dessa "attiraljer"?

Här nedan följer tre youtubeklipp av en grej som mäter tygeltryck genom att man har olikfärgad belysning som sitter mellan öronen på hästen. Grönt ljus innebär ett tygeltryck på under 1 kg, blått ljus ett tryck på 1-3 kg och rött ljus ett tryck på 3-4 kg.

Tidigare forskning har visat att ryttare kan ha upp till 15 kgs tryck (eller ännu mera) per hand så med ovanstående mätare kommer antagligen rätt många ryttare ligga på rött hela tiden och ha betydligt mer än 4 kgs tryck i tyglarna.

måndag 9 september 2013

Hästvälfärd - vad är det?



Något som är högaktuellt just nu, inte minst pga de debatter (om träningsmetoder, om vi överhuvudtaget skall rida/köra hästar m m, m m) som pågår inte bara i Sverige utan i hela världen, är just ovanstående fråga....

De allra flesta vill sina hästars väl men frågan är hur väl vi förstår vad riktig "hästvälfärd" innebär?  Vad är "för hästens bästa" och vad är det inte? Som några av mina vänner och jag diskuterat så innebär ju hästägandet en massa kompromisser - vi varken kan eller i vissa fall inte heller bör efterlikna den verklighet som hästen skulle möta om den var vildhäst.... Däremot så både måste vi, och ibland som sagt var bör, kompromissa när det gäller hur vi hanterar, rider/kör och håller hästar.

Som ett exempel på ovanstående har vi t.ex skor eller inte skor på hästen? Där handlar det ofta om ett kompromissande. Dels för att människan vid sin selektivitet när det gäller avel inte fokuserat på hästens hovar - en god hovkvalité är därför minst av allt någon självklarhet på dagens hästar. Dels för 
att vi om vi skall använda hästen kanske "måste" sko den. Eller rättare sagt - om vi tar min ridskola som exempel - inte har råd/möjlighet att lägga ner ridskoleverksamheten under den tid som det skulle ta för att (eventuellt) härda hästarnas hovar för att vara barfota. På vissa av mina hästar skulle det säkert gå men på andra inte... Därför måste jag göra kompromissen att sko hästarna - åtminstone fram.

Andra kompromisser kan vara hästarnas behov av ättid kontra hästens näringsbehov, täcke/inte täcke, antal timmars utevistelse, ensam i hage eller i flock, på vilket sätt vi tränar osv. Listan kan göras lång...

Hur avgör vi då om hästens välfärd är god? Och vad innebär hästvälfärd? Tar man 100 st

torsdag 5 september 2013

Intressant blogg!


Fick för någon dag sedan en kommentar på ett av mina senaste inlägg. För ovanlighetens skull hade vederbörande länkat till sin egen blogg. KUL! :-)

Så klicka er gärna fram till "Tankar från draknästet". Där finns flera intressanta inlägg men ett av det senaste handlar om hur det är att jobba som ridlärare - både för och nackdelar...

Jag kan inte annat än att hålla med om det Elin skriver om! Har själv jobbat som ridlärare i 35 år, såväl på flera föreningsdrivna ridskolor som egen (de senast 20 år på egen ridskola). Jobbar dessutom som utbildningskonsulent åt Norrbottens Ridsportdistrikt sedan massor av år tillbaka och kommer via detta jobb också i kontakt med såväl ridlärare, stallpersonal och ideella styrelseledamöter.

Det var mina egna erfarenheter av att jobba inom föreningsdrivna ridklubbar (och framför allt de problem som detta innebar) som gjorde att jag fattade beslutet att starta egen ridskola... TROTS konkurrensen från svarta verksamheter (som ingen ingen inom ridsporten kan blunda för att de finns! Dessutom i rätt hög omfattning!), statligt o kommunalt subventionerad verksamhet vilken håller nere prisbilden på olika hästrelaterad verksamhet. Något som naturligtvis är jättebra för kunden - dvs rideleven, hästägaren mfl men tuffare för den som försöker livnära sig på egen hästrelaterad verksamhet...

Som exempel (som jag skrivit tidigare om) har t.ex inte uppstallningshyror på långa vägar ens hängt med kronans utveckling sedan början av 1990-talet. En normal stallhyra i början av 90-talet låg på kring 1.200-1.500 kr/månad - idag ligger den på kanske 2.200-2.400 kr (här i Norrbotten skall kanske tilläggas - i vissa storstadsregioner HAR priset följt kostnadsutveckling och ibland mer därtill). Såg dessutom senast för någon dag sedan när jag var in på Blocket annonser om 500 kr i kallhyra - det priset var vanligt redan i början av 80-talet! Hade utvecklingen följt kronans värde skulle uppstallning idag kostat dryga 5.000 kr/månad (eller ovanstående kallhyra ca 1.750 kr).... Utan att ha något "bevis" för det så tror jag inte heller att ridavgifterna följt med kronans utveckling - kanske den inte släpar efter riktigt lika mycket men tvivlar starkt på att den heller egentligen är "i fas".

Vad är det då som gör att jag fortfarande har egen ridskola, kan man ju fråga sig (för uppenbarligen är det inte den fantastiska möjlighet till stora inkomster - ps. Ja, jag ÄR ironisk.)?! Ja, det är just det som Elin också skriver om - glädjen att jobba med de fantastiska hästarna och eleverna. Att få möjlighet att förmedla något av den kunskap som jag (förhoppningsvis :-) hunnit skaffa mig under 40 år som hästägare och 35 som ridlärare. Utan detta så skulle jag för länge sedan sökt mig till enklare sätt att försörja mig :-)


Det finns även fler intressanta inlägg i ovanstående blogg så ta er tid att läsa :-)
Bland annat finns ett till som heter "Varje torn man bygger upp ska nån annan riva ner" - även detta handlar om föreningar och dess struktur.

Fram för fler kommentarer i min blogg (och gärna då precis som i Elins fall - en länk till er egen blogg eller hemsida)!