Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

fredag 14 oktober 2016

Uppgradera debatten, tack!Eftersom hästvälfärd ligger mig varmt om hjärtat så följer jag intensivt den pågående debatten om dagens ridning (som främst har gällt dressyren men som är allmängiltig). Jag önskar dock att debatten kunde handla om det som verkligen är intressant - dvs är normen som finns idag kring vad som är acceptabel ridning och inte en bra norm? Och framför allt - värnar den hästens välfärd? Finns det ett systemfel inom ridsporten och hur kan vi i så fall förändra detta?

Den intensiva debatt som förs i tidningsartiklar och framför allt i sociala medier har tyvärr en tendens att handla om annat än ovanstående - det finns gott om "bottennapp" både hos de som försvarar det som kritiseras som hos de som kritiserar...

Personangrepp, hot om vad man skall göra med människor som på något vis är inblandade/syns på bilder/videos och en hel del kraftuttryck för vad man tycker finns på bägge sidor. Diskussioner/påståenden som "den/de som är kritiska kan inte rida själva", vem som har rätten att kritisera dessa "proffs" som rider på sättet som kritiseras, "upp till bevis själva", att ryttarna som rider på kritiserat sätt är så otroligt trevliga (vilket de mycket väl kan vara men är totalt "besides the point" eftersom det inte är det sakfrågan handlar om utan det är det sätt de rider på) osv är vanliga.Själv rider jag inte så mycket numera men har 40 års yrkeserfarenhet (med utbildning Ridlärare Level 2) från ridskola och utbildning av hästar och ryttare. Men nej, jag rider inte själv Grand Prix och tävlar inte heller. Däremot har jag utbildat ett stort antal hästar och ryttare och sett otroligt mycket bra ridning genom åren - men även motsatsen - så jag anser mig fullt kapabel att faktiskt ha en uppfattning och åsikt om vad som pågår just nu inom hästsporten. Jag var redan för ca 15 år sedan oroad av den "utveckling" som ridsporten gick mot inte bara i Sverige utan även i internationellt. Tyvärr så har mina farhågor uppfyllts med råge! Det är t.o.m värre idag än vad jag trodde var möjligt... Nu pratar jag om HELHETEN och normen - det finns fortfarande idag såväl otroligt bra ridning som ryttare men det finns också en otroligt massa avarter som tyvärr mer eller mindre blivit norm och "normalt" idag.

Har skrivit många gånger tidigare och skriver igen - de som har det yttersta ansvaret för hur det ser ut idag - på gott och ont - är våra ridsportorganisationer, domare och tränare! För det som ger prisrosetter, fame and glory är det som blir norm! Vem vill inte vinna?? Och vinner man - då måste man ju göra rätt, eller??? När dessutom människor som inte kan något alls om hästar (och inte ens är intresserade av hästar och ridsport som sådan) reagerar negativt på det som syns om ridsport - när skall då de som BORDE reagera inse att ridsporten har ett STORT varumärkesproblem??

Jag skulle önska att debattens nivå höjdes - och det kan framför allt göras av de som är i ovanstående kategorier. Att debatten faktiskt fokuserar på hur HÄSTEN kan tänkas påverkas/drabbas av det som händer? Att det INTE handlar om VEM som gör det (för "fame and glory" behöver tyvärr inte betyda att det som sker är hästvänligt). Att man helt enkelt lämnar prestige, revirpissande, försvarsreaktioner och andra faktiskt oväsentligheter åt sidan och för en gångs skull verkligen fokuserar på HÄSTEN och dess välbefinnande...

Det är dags att lyfta debatten från gräsrotsnivån och från pajkastning till seriösa förutsättningslösa diskussioner på den nivå som har möjlighet (och även skyldighet) att verkligen påverka!

Här nedan finns några länkar dels till några av mina tidigare blogginlägg i ämnet men också några andra inlägg som jag tycker är intressanta av olika skäl:

Här är mina blogginlägg från senaste åren - senaste först så vill du läsa dem i kronologisk ordning - börja nerifrån:
http://phoebeoganget.blogspot.se/2016/10/blir-som-man-umgas.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2016/08/fortsattning-foljer-pa-dressyrdebatten.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2016/08/det-bubblar-och-pyr-i-hastvarlden.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2016/03/medveten-strategi.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2015/08/kejsarens-nya-klader-och-ridsporten.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2013/05/fortsatta-funderingar.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2013/04/ibland-ar-det-synd-att-fa-ratt.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2013/02/etiska-fragestallningar-inom-hastsporten.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2012/11/rollkur-igen.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2012/08/forts-ldr-rollkur.html

http://phoebeoganget.blogspot.se/2012/08/sur-eftersmak-kring-os-dressyren.html

Här ett inlägg som jag tycker väl beskriver den låga nivån på debatten (även från skribentens sida) även om skribenten har en poäng i att alla ryttare kan synas på mindre fördelaktiga bilder (räcker med att bilden är tagen i fel stegfrekvens) MEN vi pratar här om bilder som många ryttare ALDRIG skulle synas i - dvs med hästens nos i bringan - av den enkla anledningen att deras ridning och målbild för vad som är bra och inte gör att de i stort sett aldrig har en häst som "hamnar" där... Däremot håller jag helt och hållet med henne om att nivån på debatten borde höjas!
http://www.tidningenridsport.se/Avel/3-arstest/2016/10/Perfekt-ryttare-kan-fa-jackpot/

Här ett annat inlägg i debatten...
http://www.tidningenridsport.se/Blogg--debatt/Debatt/Angaende-den-pagaende/

Astrid Hedmans inlägg om sommarens Falsterbotävlingar
http://www.hippson.se/blogs/astr1d/reflektioner-om-dressyren-i-falsterbo.htm

2 kommentarer:

 1. Hej Carina,

  Nu vet jag inte om du syftar på mitt inlägg om Falsterbodressyren som ett av de inlägg som bidrar till "pajkastningen". Det är ju tråkigt isåfall, eftersom det arbete jag (och många med mig) har lagt ned på denna debatt faktiskt har lett till att frågan nu lyfts av förbundet med startskott i ett forum på SIHS.

  MVH

  Caroline

  Läs mitt brev till SvRF: http://nouw.com/carolinesh%C3%A4stdr%C3%B6m/brev-till-svrf-27373459

  Och om mitt samtal jag hade med Andrea Barth: http://nouw.com/carolinesh%C3%A4stdr%C3%B6m/samtal-med-svrf-27562231

  SvaraRadera
 2. Hej Caroline.
  Nej, det är definitivt inte ditt inlägg som jag syftar på! Hade inte ens läst ditt brev till SvRF förrän nu, däremot hade jag läst det du skrivit om ditt samtal med Andrea Barth. Dina inlägg i debatten (och många andras) tycker jag är jättebra och nyanserade. Vad jag syftade på i inlägget ovan är istället en del av det man kan läsa i kommentarsfälten i olika inlägg. Där finns det MÅNGA inlägg som inte är konstruktiva utan istället pajkastning i olika riktningar.

  Även jag har skrivit ett brev till SvRF (djurskyddsutskottet) där jag efterlyst agerande från SvRFs sida eftersom all denna kritik skadar ridsportens varumärke. Enligt min uppfattning MÅSTE man ta tag i dessa frågor - inte minst för hästarnas skull. Diskussioner kring VAD vi gör och framför allt HUR vi gör. Jag som varit i branschen länge tycker att vi kommit allt längre ifrån det i alla fall jag kan stå för och tycker är bra målbilder.

  Den av SvRF planerade träffen i anslutning till Friends är jättebra - får bara hoppas att den blir ett avstamp för en ridsport som verkligen har hästarnas välfärd i centrum, inte bara på pappret utan även i praktiken - såväl på tränings- som på tävlingsbanorna!

  Vet tyvärr inte själv om jag kommer att kunna delta på Friends (inget datum/tid har kommit ut än) - har ju en bit att åka :-) - men hoppas verkligen att jag och så många andra som möjligt kan ta den chansen. Vi KAN förändra, men då måste vi tillsammans åstadkomma förändringar.,

  SvaraRadera