Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

fredag 23 juni 2023

Ridsportens "Non-touchables"


Här är ett blogginlägg som jag skrev för flera månader sedan. Det har nu auktualiserats pga av "Helgstrand-gate" och den planerade dokumentären (med dold kamera) från Helgstrands anläggning. Helgstrand har nu polisanmält produktionsbolaget och försöker stoppa filmen. Skulle inte förvåna mig om han lyckas med sina miljarder i ryggen. Vad han inte verkar förstå är hur hans agerande antagligen kommer att påverka allmänna opinionen kring hästsporten. En Hästsport som redan tidigare är satt under lupp. Stoppas sändningen kommer människor av naturliga skäl fundera över vad han/man har att dölja? Blir intressant att följa vad som händer. (Bilden har ingen direkt koppling till texten utan är bara ett exempel på vad hästar utsätts för)

Det finns starka tystnadskulturer inom hästsporten (på flera områden)...

Något som varit väldigt tydligt de senaste 30 åren är att många kända ryttare och/eller tränare varken ifrågasätter man eller låter stå till svars för hur de behandlar hästar.

Det finns åtskilliga exempel på såväl nationella som internationella ryttare som upprepade gånger hamnat i olika skandaler (t.ex rollkurfall) där skandalen i fråga snabbt förpassats till bakgrunden. Ryttarna har aldrig officiellt ifrågasatts, åtminstone inte från organisationer eller medier. Istället har de ofta fått utrymme att beklaga sig över den eventuella kritik som ändå nått fram i sociala medier.

Vad är det som gör att beteenden (mot hästarna) som normalt borde gjort att vederbörande fått kännbara konsekvenser (fördömanden, uteblivna tävlingsframgångar osv) istället resulterat i hyllanden, i vissa fall landslagsengagemang osv?

I mina ögon ter sig ovanstående som både oförklarligt och fegt - att de som har möjlighet att sätta stopp för dessa ryttares ofta fortsatta övergrepp mot hästar, väljer att inte göra något. Eller t.o.m förstärker ryttarens status.

Ryttarna har i sin tur blivit lite försiktigare senaste åren med att offentligt visa hur de tränar, eftersom t.o.m den mest korkade nog nu har förstått att visa rollkur inte är någon smart marknadsföring av ens ridning. Men, det skulle förvåna mig oerhört om de ändrat sitt sätt att träna, de är bara försiktigare med att visa det...

Fr.o.m 1 januari 2023 är det tillagt i TR (tävlingsreglementet) 110.3 Otillåten hantering av häst på träning blir bestraffningsbart. Vad denna "otillåtna hantering" innebär i praktiken är dock rätt oklart. Även hur eventuella fall skall anmälas/bestraffas är oklart. Speciellt om det händer på träning. Det finns en stor gråzon och frågan är om regeländringen överhuvudtaget kommer att innebära någon praktisk förändring för hästarna.

3. Förbjudna åtgärder:
Varje åtgärd mot häst, oavsett uppsåt eller oaktsamhet, som har karaktär av bestraffning är otillåten hantering av häst, inkluderande, men inte begränsat till, användande av utrustning som kan skada eller sarga hästen.
Exempel:
3.1. Kraftiga slag med eller utan tillhyggen.
3.2. Ryck i tyglar eller tömmar.
3.3. Kraftiga skänkelslag.
3.4. Kraftiga drivningar med tömmar eller piska.
3.5. Kraftig sporrning.
3.6. Skrik, svordomar eller andra olämpliga uttryck.
3.7. Drivning av uttröttade hästar.
3.8. Rollkür och hyperflektion. Med rollkür och hyperflektion menas böjning av hästens hals med överdriven kraft. (min not. Vad är "överdriven kraft"?? Alla som följt hästsporten vet att det hur många gånger som helst varit hästar som ridits i rollkur utan att det resulterat i någon åtgärd)
3.9. Överdrivet användande av spö eller piska.
3.10. Användande av tungband.
3.11. För hårt spända nosremmar (mindre än 1,5 cm) mellan nosrygg och rem. (min not. det finns HUR MÅNGA bilder som helst som tydligt visar nosgrimmor hårdare spända än detta, kontroller till trots - det verkar dessutom som om problemen är större ju högre nivå. Vad är det som gör att elitryttare oftare verkar slippa undan åtgärder?)
3.12. Bremsning.
3.13. Om det förekommer blod, sår eller svullnad på hästen gäller följande. Har blod, sår eller svullnad orsakats av ryttarens inverkan ska ekipaget stängas av.
3.14. Har blod, sår eller svullnad orsakats av annat än ryttarens inverkan, såsom att hästen har bitit sig eller fått ett balltramp eller liknande, ska en bedömning göras enligt moment 175.
3.14.1. Upptäcks blod, sår eller svullnad under ritten ska ritten omedelbart avbrytas och ekipaget uteslutas. 

Det är bra med regler som ovanstående MEN frågan är hur ofta regelverket kommer att resultera i någon åtgärd/bestraffning? Mycket av ovanstående regler har ju funnits länge i TR och det är inte ofta som överskridande gett några kännbara påföljder.

Att dessa regler även skall gälla vid träning är också bra men det är samma där - hur i hela fridens namn skall man efterleva det regelverket?? Mkt händer "bakom lyckta dörrar" och om någon mot förmodan skulle se träningen o reagera på denna, vilka är oddsen för att en sådan anmälan får någon effekt? Ord står ofta mot ord, många vågar inte filma, och/eller inte vågar anmäla för de konsekvenser en anmälan skulle kunna få för den som anmäler. Dessutom är det ju ofta så att det en person uppfattar som hästmisshandel i någon annans ögon är en normal träningsmetod. Det finns ingen konsensus inom hästsporten för var gränserna går... Det här ÄR svåra frågor men vi måste på allvar börja diskutera dem - även direkt med de som har mest makt/status inom sporten.

Vi börjar nu se allt mer ifrågasättande av åsikter och metoder - även hos de som har/haft hög position och makt inom hästsporten. De flesta går då inte in i någon debatt (åtminstone inte saklig) utan ofta istället stänger av/tar bort kommentarer och/eller tar bort inlägg. Man går i försvar och/eller förminskar den som kommer med frågor/kritik. Ovanstående har varit en framgångsrik strategi tidigare, men funkar allt sämre. Hästsporten MÅSTE framöver sakligt o evidensbaserat kunna motivera sina metoder och uppfattningar framöver, annars är vår SLO rökt på sikt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar