Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

onsdag 8 augusti 2012

Sur eftersmak kring OS dressyren!Har inte sett någon OSdressyr men däremot följt skriverierna i pressen. ÅTERIGEN har Sveriges Patrik Kittel varit i blåsväder! Inte för att han på något vis är den enda i "världseliten" som använder sig av rollkur, hyperflexion eller LDR ("same shit, different name") men han är en av de som skyltat med metoden på framridningen vid OS. Även fler (t.ex Adelinde Cornelissen) har gjort det men det är PK som de flesta skriverier gällt.

När man läser olika kommentarer (bl.a på SvRFs o FEIs facebooksidor) så är det MÅNGA som är kritiska till att inte FEI (och även andra organisationer med makt som SvRF) inte agerar kraftfullare mot ovanstående metoder. Personligen kan jag inte annat än hålla med i dessa krav! Ridning som visas på de publicerade bilderna är INTE acceptabelt enligt min uppfattning - även om det skulle vara "ögonblicksbilder", "inte något otillåtet", "gjort av skicklig ryttare som vet vad han gör" osv som (bort)förklaringarna lyder.

När skall FEI inse att denna typ av negativ kritik som drabbar dressyren är så allvarlig att man beslutar sig för att agera??? Eller har Anky o Sjef så mkt att säga till om inom sporten så inte ens FEI vågar ta ställning mot denna typ av ridning? Det är för övrigt lite anmärkningsvärt vilken låg profil detta par har haft under ovanstående mediastorm (vid tidigare kritik mot metoden har man öppet propagerat för det hela) - börjar man känna att "marken bränner under fötterna"?

En annan sak som oxå är intressant är hur många även FÖRSVARAR såväl metoden i sig som Patrik som person. Patrik har jag ingen som helst uppfattning om och tycker inte heller att det är han som är det intressanta i frågan utan det är den metod som han använder sig av som är upp till diskussion! Argument som många använder är "att han är så trevlig" - och liknande, "att hobbyryttare som inte kan rida inte skall yttra sig", "att hobbyryttare rider på ett sätt som inte heller är bra för hästen", "att ryttare som använder sig av dessa metoder inte skulle vara på den nivån om det var skadligt", "att om hästarna tyckte det var obehagligt skulle de inte finna sig i det", att inte "aggressive force" är använt osv.

Enligt min uppfattning har ovanstående argument flera problem - t.ex att de ryttare som rider hästarna enligt ovanstående skall föreställa SKICKLIGA ryttare - varför överhuvudtaget jämföra dessa med mer eller mindre skickliga hobbyryttare?? Borde det inte ställas en aning högre krav på ryttare på OS-nivå? Och skulle på något vis det faktum att hästar far illa av ridning på lägre nivå vara ett "alibi" för att kunna använda sig av rollkur eller andra skadliga metoder? Fattar inte den "logiken"?

Har man inte hört uttrycket "gå över lik"? ....När det gäller att använda sig av diskutabla metoder för att nå tävlingsframgångar - hur många hästar får sätta livet till på vägen? Och hur mår egentligen de hästar som är i tävlingseliten? Det finns fler företeelser än rollkur som skulle kunna diskuteras där.

Hur definierar man "aggressive force"? Har inte FEI hört talas om inlärd hjälplöshet?

Nedanstående text är införd på FEIs facebooksida (har fått över 300 kommentarer - i princip alla kräver att FEI skall reagera och se till att reglerna verkligen följs. Även i många andra inlägg är kommentarer skrivna som gäller FÊIs flathet att agera):

FEI Facebook Message - 5 August 2012

The FEI absolutely condemns all cruel or aggressive training methods. Rollkur is banned under FEI rules.
(frågan är vad som räknas som "cruel or aggressive"???)

We completely agree that the recent pictures are unattractive, but we have spoken to the FEI Stewards and they have clearly confirmed that there were no breaches of the rules.
(många kommentarer har gått ut på att man kanske skulle byta ut dessa stewards mot några som har ögonen öppna...)

Rest assured that our Stewards are always there, on the ground, monitoring all training sessions. Any breaches of the rules will result in sanctions.
(tror faktiskt att de flesta inte vågar agera - för tänk er vilket ramaskri något sådant skulle resultera i, och tror de inte att de har ledningen som backar upp dem väljer de antagligen att inte göra något....)

FEI Facebook is a wonderful platform for sharing and we value your comments. It is FEI policy not to delete posts, but please understand that any comments which include abusive language will be removed.

Thank you


Birca Hästgårds facebooksida finns en länk till ovanstående inlägg på FEI.

Här är en länk till några av de bilder som startade ovanstående diskussioner - skall bli intressant o se om FEI tvingas till någon form av ställningstagande... Personligen tror jag att det enda som skulle kunna påverka dessa är om "börsen" blev påverkad. Dvs att dressyrens sponsorer drar öronen o pengarna åt sig & inte längre vill förknippas med den här typer av ridning - då skulle det nog bli fart!

Här följer oxå en länk till en blogg som jag tycker gjort en bra sammanfattning av vad som hänt så här långt. 

Fortsättning följer...

1 kommentar:

  1. Testar bara av kommentarsfunktionen... Enl Johanna så gick det inte kommentera igår :( Skriv gärna kommentarer i min blogg!

    SvaraRadera