Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

måndag 27 januari 2014

Vad MIN häst trivs med....


Kan ibland bli lite frustrerad över alla dessa kommentarer "min häst trivs/trivs inte med ditten eller datten". Hur i all världen vet man det?

Ovanstående kommentarer hör man ofta när det gäller olika betslingar - och DÄR är det verkligen tveksamt om man kan lita på människans uppfattning om "trivs med". För vad är det som säger att en häst som inte törs gå emot ett skarpt bett "trivs" med bettet? Eller rättare sagt - är hästen lätthanterlig för att den tycker bettet är ok eller är det den för att den inte törs gå emot ett knivskarpt bett? Eller en hård hand....

Det är också vanligt att människor tror att ett problem har försvunnit bara för att man hindrat hästen från att ge uttryck för problemet...

T.ex att man snörper åt hästens mun med nosgrimmor - ibland med flera remmar - istället för att fundera på VARFÖR hästen gapar om man lättar på nosgrimman - eller "gu be vars" TAR BORT nosgrimman... Det kanske, bara kanske, finns ett skäl till att hästen gapar! (Obs! ironi - ifall någon inte förstår detta :-)

Eller att man knypplar ihop hästen med diverse "stjälptyglar" för att hästen "går emot", går över tygeln osv. Istället för att fundera på VARFÖR gör hästen ovanstående???

Hästar gör i allmänhet inte NÅGOT utan för dem fullgott skäl! Det kan vara skäl som för oss människor inte alltid är logiska eller särskilt vettiga men ur hästens synvinkel så är de alltid motiverade!

Grundproblemet tror jag dock inte är att människor på något vis avsiktligt vill skada eller göra något som är negativt för hästen - de allra flesta vill sina hästar väl! Orsaken stavas i stället OKUNSKAP - man har aldrig fått lära sig varken hur hästar fungerar eller egentligen inte heller hur vår ridning/hantering/utrustning påverkar hästen!

Och tyvärr - som när det gäller så mycket annat - är det HÄSTEN som får betala priset för vår okunnighet.... 

2 kommentarer:

  1. Ja just när det gäller bett är jag lite allergisk mot "min häst trivs med". För om det inte är ett vanligt tränsbett/bett utan hävstänger så har hästen inte mycket annat till val än att lätta på trycket mot bettet. Är hästen tung i handen så är det en utbildningsfråga! Antingen (troligen) ryttarens utbildning eller/och hästens. Sätter man på ett skarpare bett så tycker jag att det ska vara för att visa att man har kontroll över sin egen sits/hand inte för att få hästen att böja på nacken/bli lätt för handen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. EXAKT min poäng! :-)
      Ett bett med hävstång kräver en MYCKET utbildad hand. Eller åtminstone ett medvetande om hur det fungerar och vilken kraftutväxling det innebär - något som MÅNGA ryttare som rider med stångbett helt eller delvis saknar. Inte minst bland western- och akademiska ryttare där dessutom hävstångens längd i allmänhet är väldigt lång i jämförelse med en vanligt kandarstång. Ja längre stång - desto större kraftutväxling = desto skarpare inverkan...

      Radera