Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

onsdag 16 september 2015

Rik eller fattig?Kontakten med häst - oavsett om det är från marken eller i ridning kan vara så mycket! Den kan vara så otroligt berikande, kanske främst för oss människor men jag tror även för hästen. Men den kan också vara väldigt "fattig"...

Den rika samvaron med häst bygger på tillit, ömsesidigt förtroende och verklig kommunikation mellan häst och människa. Den förutsätter att man SER hästen som en kännande, tänkande varelse... Samtycke och ömsesidighet är viktigt.

Den "fattiga" tillvaron med häst är däremot när man främst ser hästen som ett redskap där den inte har något värde om den inte länge kan prestera det man vill ha den till... Man ser ofta hästen som en mekanisk pryl som man forma som man vill, ofta med hjälp av diverse "stälptyglar" och/eller skarpa bett. Samtycke från hästens sida är ofta rätt ointressant, det viktiga är att man får hästen att prestera det man vill.

Har DU en rik eller fattig relation med din häst? Eller kanske en blandning av dessa ytterligheter? 

Fundera på hur du ser på hästen och din relation med den? 

Som jag ser det så finns det hur mycket som helst att vinna på att skapa/utveckla en verkligt "rik" relation med sin häst - inte minst ur den personliga utvecklingens skull, men även ur prestationssynpunkt om prestation är viktigt för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar