Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

torsdag 20 april 2017

Valda sanningar

Det finns ganska många "valda sanningar" eller "mantran" inom ridningen.

En typisk sådan är "hästen kan/får gå bakom lod - den är inte stark nog".

Kan väl kanske ligga något i det så till vida att vissa hästar i det skedet lättare hamnar bakom lod - MEN det är en himla skillnad mellan att acceptera att hästen är där mer eller mindre konstant eller att direkt adressera denna felaktighet och försöka flytta fram hästens nos och öppna hals/käk vinkeln.
Mantrat många ryttare idag använder är "hästen är inte stark nog" och sen låter man hästen vara kvar bakom lod...

Är för övrigt väldigt fascinerad över hur människor reagerar på sådant som är främmande för dem. Det är inte för inte som det kinesiska tecknet för förändring också betyder både hot och möjlighet

Det finns många tillfällen i livet där även jag skulle reagera negativt på förändring - t.ex så händer otroligt mycket i världen just nu som antagligen kommer att förändra allas våra liv. En del i positiv riktning och annat inte - bara en sak är nog säkert - det är ATT det kommer att ske stora förändringar, man kan många gånger välja hur man ser på dessa förändringar. Man kanske inte kan påverka ATT de sker men man kan påverka sin reaktion på dem...

Det här inlägget handlar dock om de valda sanningar och förändring som finns inom ridningen. Läste nyss på FB en intressant konversation om en clinic som i stora delar bekräftar hur människor reagerar i olika situationer. 

Man kan grovt dela in dessa i tre varianter av reaktioner:
1. Väldigt positiva som präglas av "aha-upplevelse"
2. Försiktigt positiva men med mycket funderingar om "varför och hur?"
3. Negativa som präglas "så är det inte", "så kan man inte göra" och "så har jag inte lärt mig".

Jag tror personligen att vilken grupp du tillhör beror på en massa faktorer som t.ex (ingen rangordning utan jag har bara skrivit dem i den ordning jag kom på dem):
1. Hur framgångsrik du är (eller upplever dig vara) i det ridsystem du befinner dig.
2. Hur mottaglig du är att faktiskt lyssna och reflektera över det nya.
3. Hur starkt rotade dina valda sanningar är - KAN du se bortom dem förutsättningslöst?
4. Har du en upplevelse av att ditt nuvarande ridsystem inte riktigt fungerar för dig o din häst - då ökar motivationen att söka något annat.
5. Vilka miljöer och med vilka personer du umgås med - hur ofta du kommer i kontakt med "andra sätt" att närma sig hästar och ridning?

Såg härom kvällen dokumentären om OS hästen All In och hans ryttare Peder Fredricsson. Peder är en hästmänniska som aldrig upphör att imponera och då menar jag inte det faktum att han är en otroligt skicklig ryttare utan framför allt hans passion för hästarna som individer och hans strävan att hela tiden utvecklas som hästmänniska. Han verkar dessutom ha förmågan att "se utanför boxen" och söka kunskap utanför den ibland rätt snäva "vanliga" hästvärlden.

Jag vet av egen erfarenhet att det är bra att få sina "valda sanningar" utmanade -  många gånger kan det ge andra synsätt, nya problemlösningar och berika ens sätt att se på hästar och ridning långt mer än man trodde var möjligt. Att vara kvar i en "snäv kunskapsbubbla" leder inte särskilt mycket framåt.

Ta därför chansen att se så mycket ridning du kan (och inte bara från ditt eget ridsystem), rid för olika tränare (så länge de är hästvänliga), läs artiklar och böcker och leta filmer m m på nätet för "passa dig, du kanske lär dig nåt nytt!" :-) Framför allt - ha ett öppet sinne - döm inte ut något bara för att det inte görs på det sätt du är van vid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar