Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

fredag 5 februari 2016

Heja Anders E!


Sitter precis och läser senaste numret av tidningen Hästfocus och hittar där en artikel om/med Anders Eriksson som nyligen gett ut boken "Hästens förutsättningar för arbete....". En bok som för övrigt verkligen kan rekommenderas!

Jag känner till Anders dedikation att jobba för hästarnas bästa - han har under många år, på olika sätt, försökt påverka Hästsverige för att sprida hästkunskap. Tyvärr utan allt för mycket gehör alla gånger. "Etablissemanget" är inte alltid intresserade av att förbättra förutsättningarna för hästarna - det är ofta många andra hänsynstaganden som anses viktigare.

I artikeln står bl.a "det är meningslöst att tillhöra en organisation som 'sopar skit under mattan'. Det finns ledstjärnor och djurskyddsutskott, det ser ju bra ut på pappret, men vem skyddar hästen? Det är bra för människor att umgås med hästar och djur, men det skall ske utifrån hästens förutsättningar." Hårda ord men tyvärr visar hästorganisationer (såväl inom landet som utomlands) ofta flathet bl.a när det gäller att stävja diskutabla träningsmetoder. Allt för mycket, allt för länge, får fortgå och ofta t.o.m hyllas av de som borde värna hästarnas välfärd i första hand! Vi har alla ett ansvar att så gott vi förmår se till att våra hästar inte far illa för det är alltid hästarna som får betala priset för vår okunnighet. Ridsportens olika makthavare och ledare - oavsett på vilken nivå de finns har där ett extra stort ansvar - de som gör regler/normer/ledstjärnor, ridlärare, domare, tävlingsfunktionärer, tränare mfl - alla sätter de ribban för vad som anses acceptabelt eller ej.

Det finns, som det också står i artikeln, självklart många bra förebilder inom ridsporten men tyvärr även en hel del som definitivt inte är det...

Det är därför det är så viktigt att Anders och sådana som han finns! Människor som ställer upp på hästarnas sida och som verkligen brinner för att sprida kunskap om hästar, dess behov och beteenden - trots de konsekvenser som sådana ställningstaganden kan få. Som det står som slutkläm i artikeln i Hästfocus "Anders önskan är att hästarna ska ha det bra i framtiden. Förhoppningen är att nästa generation ska bli bättre på att förstå sina hästar."

Så därför - hatten av (om jag hade någon) för dig, Anders! :-) Jobba vidare, du gör skillnad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar