Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

måndag 29 februari 2016

Skicka hästen på in- ridning/körning, tillridning, problemlösning m m – Vad betalar jag för???

Var in och tittade på mina gamla artiklar på min hemsida - hittade nedanstående från november 2007. Det är lika aktuellt idag.
Vad vill du ha i "slutresultat" - är det verkligen en häst riden i
LDR (Low Deep and Round) som ovan?

Det blir allt vanligare att hästägare skickar sina hästar på antingen tillridning eller inridning/körning. Bland de som tar emot hästar finns såväl seriösa som oseriösa utbildare!

Att lämna hästen på utbildning/inridning/inkörning/problemlösning KAN vara välplacerade pengar men kan också vara rätt bortkastade. Mycket beror på hur kunnig och seriös utbildaren är! Det viktigaste av allt är dessutom (enl min mening) att man som hästägare utbildar SIG SJÄLV så att man kan ta till vara det hästen lärt sig hos utbildaren. Annars är man snart ”tillbaka på ruta ett” efter ett tag. Den absolut bästa lösningen är ofta att man som ägare utbildar sig parallellt (ibland tillsammans) med hästen. Och det kanske viktigaste av allt – att man inte skaffar sig häst (el kanske åtminstone inte en unghäst) innan man har god kunskap själv!

Om man nu tänker skicka hästen på utbildning så finns det en del saker som jag tycker att man skall tänka på:

  • Vilken kompetens har den man skickar hästen till? Kolla så noga du kan upp vederbörandes ev utbildning, erfarenheter på området, referenser, tidigare kunders uppfattningar osv
  • Kolla att utbildaren har en filosofi/ridning som överensstämmer med dina uppfattningar. Var tydlig med vad du vill ha ut av in- och/eller tillridningen.
  • Har personen i fråga registrerad firma? Sker betalning med faktura/kvitto/moms m m. Vid ev tvist eller missnöje är det svårt att göra något om man skickat hästen till utbildare som gör det svart! Kolla även upp om den registrerade firman verkar redovisa en rimlig omsättning med tanke på hur mkt verksamhet som verkar bedrivas - det finns stora verksamheter som bedrivs utan nämnvärd redovisad omsättning - då kan man fråga sig hur seriös verksamheten egentligen är...
  • Hur läggs arbetet med hästen upp? Hur många dagar/vecka görs något med hästen? Vilken valuta hästägaren får för sina pengar hänger ju ofta på hur många ggr/vecka hästen arbetas… Obs. Behöver dock inte innebära ridning/körning varje dag utan det finns även andra saker som kan vara utbildande för hästen.
  • Förs dagbok över arbetet med hästen? Detta är i så fall till stort värde för ägaren som därigenom tydligt kan följa vad som är gjort med hästen och hur det gått! Någon form av redovisning av arbetet med hästen tycker jag att man skall kräva som ägare! Inte nöja sig med vaga besked om att ”det går bra”….
  • VEM är det som arbetar hästen? Är det utbildaren själv eller är det någon familjemedlem, praktikant, anställd etc. Är det någon annan än utbildaren bör man kolla upp även vad denna person(er) har för kompetens och om arbetet görs under utbildarens överinseende eller ej. (Har här t.o.m hört "skräckexempel" där tillridningshäst(ar) använts i ridskole- och lägerverksamhet. Har hästägaren varit medveten om det och har priset för "tillridningen" varit därefter? Ja, inte vet jag men man kan ju lugnt påstå att hästen knappast blivit "tillriden" på det sätt som mest troligt varit avsikten...)
  •  Skrivs kontrakt på vistelsen hos utbildaren? Det är en klar fördel vid eventuella tvister om vad som gäller för hästens vistelse hos utbildaren. Det är lätt att ta saker för givet – speciellt om inget skriftligt kontrakt är upprättat. Muntligt avtal är visserligen lika giltigt men OERHÖRT svår att bevisa. Ord står ofta mot ord!
  • Vilka försäkringar har utbildaren? Dvs vad händer om t.ex hästen, utrustning eller någon människa blir skadad/förstörd? Vem står för kostnaderna? Normalt brukar utbildaren kräva att hästen har en gällande veterinärvårdsförsäkring eftersom hästägarens hästförsäkring oftast får stå för eventuella skador på hästen. Vem som skall stå för eventuella skador på utrustning (sadlar/selar, vagnar, hästtransporter m m) som hästen orsakar kan vara viktigt att göra klart med utbildaren innan man lämnar hästen. Annars kan en förstörd sadel/sele/vagn/hästtransport orsaka diskussioner i efterhand eftersom den typen av utrustning ofta handlar om rätt stora belopp pengar.
  • Det är också viktigt att innan man lämnar bort sin häst göra klart vilka förväntningar man har på hästens vistelse hos utbildaren. Utbildaren måste också ge sin syn på vad som är rimligt att man hinner med under tiden hästen befinner sig hos denne. Såväl hästägarens förväntningar som utbildarens ”garanti” måste vara realistiska! En-två månader (som är en vanlig tid att lämna hästen hos utbildare) är en ganska kort tid – speciellt om det handlar om en problemhäst!
  • Åk och titta på när utbildaren arbetar hästen – så ofta du kan! Dels får du då en förstahandsuppfattning om hur det hela går, dels kan du få tips för hur du själv kan arbeta hästen när du får hem den. Är det svårt (upprepade gånger) att få uppgifter från utbildaren om tidpunkt när hästen skall arbetas bör man dra öronen åt sig…. 
Till sist – något som jag personligen tycker är YTTERST viktigt är vilken filosofi utbildaren har i sitt arbete med hästen? Att det är en utbildare som jobbar utan våldsinslag som träningsfilosofi! Och missförstå mig nu rätt – hästar kan ibland vara våldsamma och/eller bortskämda (t.ex bitas o sparkas) som gör att utbildningen av dem innehåller lite bestämd korrigering (att hästen t.ex sparkas el bits är INTE acceptabelt!). Vad jag menar är istället vilken attityd/grundfilosofi utbildaren har i sitt hästhanterande! Att respekt och omtanke finns för individen hästen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar