Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

tisdag 13 januari 2015

Clinic för George Morris


(I filmen ovan beskriver Morris det amerikanska systemets historia - filmen kommer inte ifrån clinicen på Flyinge).

Tittar på clinic (på Horse1) för George Morris på Flyinge... Här följer lite reflektioner.
Demonstrerar det nordamerikanska systemet som från början baserats på fullblodshästar. Baseras på den franska och italienska ridningen. Först efter 2a världskriget kom den amerikanska ridningen i kontakt med den tyska ridningen.

Börjar med att visa hur han jobbar med grunderna. Han kritiserar för låg hand och menar att det finns skäl till att det ska vara en rak linje från hästens mun till ryttarens armbåge. Bryts den linjen neråt så blir ryttaren hängande i hästens mun och det blir tryck på hästens känsliga planer. Han pratar om ryttarens händer och de fyra delarna (i ryttarens kropp) som finns. Han vill se höga, slutna händer o bryr sig inte om formen. 

Han sitter upp för att demonstrera vad han menar med händerna. När hästen höjer huvudet ska ryttaren höja händerna. Poängterar flera gånger att händerna ska vara stadiga, stilla och inte dra. Säger oxå att öppna är en av de mest användbara övningarna. Hästen måste acceptera kontakten med handen! Vänta in hästen! Han travar bommar... Och poängterar sitsen och att hästen inte ska ändra
tempot. Rider på slutet med jättelånga tyglar o superhöga händer. Karln blir jätteanfådd... :-) Maria Gretzer kommenterar att hans lättridning är så "lätt" - han säger då "hästens rörelse sköter lättridningen".

I lättridningen ska överlivet vara ca 30 grader framåt. Hästarna får inte bli förböjda... En del av ryttarna har svårt att gå emot reflexen att gå NER med handen när hästen går upp med huvudet...

Ryttarna får prova "lång eftergift", med handen halvvägs till öronen med mantag.   Först på en 5,5a och sedan på tre hinder på en långsida. Ryttarna (som alla rider på 130-145 nivå) har uppenbara problem med att ge lång eftergift. Morris ber dem oxå att hålla höftvinkeln sluten hela tiden, något som en del av ryttarna oxå har lite problem med...

Morris har inte ridit med graman på 60 år. Gillar inte dem! Vill att hästarna ska sköta sig så mkt som möjligt själva. "Jag är här för att visa systemet - ta med hem det ni gillar och strunta i det andra."

Sammanfattningsvis så var clinicen mkt intressant, inte minst på grund av att systemet bygger på fransk och italiensk ridning. Dessutom så känner jag igen mkt av det han pratar om från mina kurser på Strömsholm där jag hade Per Fresk som hopplärare. Pelle var mkt influerad av Morris och även Bertalan de Nemethy. Vi red därför mkt med lång eftergift och med tanken att överlåta så mkt som möjligt åt hästen. Från 3 galoppsavståndet från hindret ska ryttaren vara "passivt aktiv" dvs bara sluta om hästen med skänklarna utan att inverka. Alla eventuella "inblandningar" från ryttaren ska vara avklarade före ovanstående punkt... Man ska överlåta ansvaret för hindret på hästen.

Det kommer fler delar av clinicen, se gärna dem (eller första delen - kanalen brukar köra program flera gånger) för denne man och systemet är intressant. Sen är han väl kanske inte alla gånger så pedagogisk med ryttarna (man fick nästan intryck av att de var rädda för honom) men det innebär ju inte att det är något fel på systemet... :-)

Läs mer om clinicen här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar